Museu del Modernisme Català

El març de 2010, va obrir les seves portes el Museu del Modernisme Català (MMCat) al centre de la ciutat comtal, el primer museu especialitzat en el període modernista a Catalunya. Per conèixer els orígens de la col·lecció ens hem de remuntar fins a la dècada dels setanta, quan el matrimoni d’antiquaris Fernando Pinós i Maria Guirao van iniciar la seva activitat amb la Galeria Gothsland, especialitzant-se en Modernisme i recopilant una gran quantitat de peces d’un valor artístic i històric incomparable. La seva intenció de mostrar aquestes peces al públic és la responsable de la creació de la col·lecció del actual museu.

La seu del MMCat es troba ubicada al centre del barri de l’Eixample, en un edifici d’estil modernista projectat a principis del segle XX per l’arquitecte Enric Sagnier (Barcelona, 1858-1931), el més prolífic de l’època amb més de 300 edificis catalogats. El local va ser inicialment un magatzem de distribució de l’empresa tèxtil Fabra i Coats, sent posteriorment rehabilitada per albergar la col·lecció, destacant la restauració de la volta catalana de la planta inferior. Aquest edifici i la seva façana ens proporciona el marc ideal per donar context a les excepcionals obres d’art que decoraven els interiors de les cases modernistes més emblemàtiques, i que suposen un document històric i estètic d’una època brillant i esplendorosa a Barcelona.

El  MMCat, amb els seus 1.000 m2 d’exposició permanent, permet al visitant gaudir d’obres mai vistes de diferents disciplines, tals com mobiliari, pintura, escultura o arts decoratives, peces que reflecteixen els canvis històrics de la ciutat a més dels socials i intel·lectuals. Els artistes del modernisme català es preocupen per introduir noves tècniques, així com de cercar models, colors, formes i elements inspirats per la natura, la protagonista indiscutible de l’estètica modernista.  A la secció de mobiliari ens trobem ebenistes i marqueters representatius de l’esperit burgès com són Joan Busquets i Gaspar Homar. La sala dedicada a Antoni Gaudí és una imatge del treball prolífic del genial arquitecte, amb peces tant funcionals com decoratives –des de cadires, columnes o escriptoris fins marcs o penjadors de ferro forjat– que un cop van formar part d’importants edificis dissenyats per ell mateix com la Casa Calvet o la Casa Batlló.

L’espai dedicat a pintura, escultura i arts decoratives mostra un ventall d’artistes representats molt més ampli i variat. Eusebi Arnau, Miquel Blay, Joan Brull, Gaspar Camps, Ramón Casas, Lluís Graner, Lambert Escaler, Laureà Barrau, Pau Gargallo, Josep i Joan Llimona, Joaquim Mir, Alexandre de Riquer, Santiago Rusiñol, Pere Borrell, Modest Urgell o Antoni Utrillo, entre d’altres. Tots ells donen una visió complerta d’aquesta època de contrastos com és el Modernisme, plasmant una gran varietat de temàtiques on podem contemplar tant escenes de la vida quotidiana catalana –bé de caràcter burgès o anecdòtic, com de temàtica social–, paisatges, escenes mitològiques, històriques o literàries i una infinitat de símbols i elements iconogràfics extrets de la sempre inesgotable imaginació d’aquestes genis de l’art

Més info: mmcat.cat o al tel. 932 722 896

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: